Používame cookies, aby sme vám uľahčili používanie našej webovej stránky. Dajte nám vedieť o vašich preferenciách.

Sviatky dokážu byť náročnejšie pre tých, ktorí sa snažia stravovať zdravo, alebo majú rôzne potravinové intolerancie. Vďaka našej ponuke sa nemusíte vzdať svojich obľúbených veľkonočných jedál. Inšpirujte sa napríklad naším fit receptom na veľkonočný mazanec.

Prečo vyskúšať tento recept?
Táto sladká pochúťka je ako stvorená na veľkonočnú hostinu. Recept je jednoduchý a vy ho hravo zvládnete. Teraz už len rozhodnúť, kto ochutná prvý.

Čo budete potrebovať?
Ako na to?
1) Do ¼ l mlieka rozdrobíme droždie a necháme 10 minút odstáť.
2) Zatiaľ preosejeme múku a roztopíme maslo.
3) Zvyšné ingrediencie pridáme do múky a zamiešame. Ak je cesto príliš tuhé, pridáme mlieko.
4) Cesto necháme 1 až 2 hodiny kysnúť.
5) Následne cesto ešte párkrát premiesime rukami a vytvarujeme do požadovaného tvaru.
6) Cesto necháme ešte 30 minút kysnúť na papieri na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 °C.
7) Cesto potrieme vyšľahaným žĺtkom, posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rúre na 180 °C 40 minút.

Vedeli ste, že…?
Predchodcom mazanca bola sladká kysnutá buchta, ktorou sa oslavoval príchod bohyne jari. Po prijatí kresťanstva tento zvyk pretrval a mnísi na Veľkú noc rozdávali chudobným ľuďom žemle posypané mandľami alebo hrozienkami.