Zaujímame sa o vaše súkromie
My a naši 1 partneri uchovávame informácie a/alebo máme prístup k informáciám v zariadení, ako sú jedinečné identifikátory v súboroch cookies, s cieľom spracúvať osobné údaje. Svoje voľby môžete prijať alebo spravovať po kliknutí nižšie alebo kedykoľvek zo stránky politiky ochrany osobných údajov.. Tieto voľby budú oznámené našim partnerom a neovplyvnia údaje o prehliadaní.
My a naši partneri spracúvame údaje s cieľom poskytovať
Uchovávanie alebo prístup k informáciám na zariadení. Presné údaje o geografickej polohe a identifikácia skenovaním zariadenia. Personalizovaná reklama a obsah, meranie reklamy a obsahu, prieskum cieľových skupín a vývoj služieb. Spravovať preferencie.
Chystáte sa vstúpiť na stránku o alkohole. Pokračovaním potvrdzujete, že máte viac ako 18 rokov. Na stránkach potravinydomov.itesco.sk platí zákaz predaja alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov.
Spoznajte tradičné bylinné likéry
Malá encyklopédia bylinných likérov: Aký je ich pôvod a využitie
Pôvod bylinných likérov siaha až do 13. storočia, kedy sa objavili prvé likéry v talianskych kláštoroch. Od tej doby sa stali obľúbenými po celom svete. Bylinné likéry sa najčastejšie pripravujú ako liehové maceráty najrôznejších bylín, korenia alebo ovocia. Počas výroby sa do liehu uvoľní hlavne výrazná chuť a vôňa všetkých prísad. Obsahujú väčšinou 20–40 % alkoholu.
Pôvodne sa bylinné likéry kvôli vysokému obsahu liečivých bylín a korení predávali v lekárňach. Ľudia ich často a radi využívali hlavne ako digestívum podporujúce trávenie. Kombinácia niektorých byliniek totižto dokáže upokojiť žalúdok. Dnes sa bylinné likéry najčastejšie konzumujú ako aperitív, digestívum alebo ako základná prísada v miešaných kokteiloch.
Vedeli ste, že...
Ako podávať bylinné likéry? Samostatne alebo v kokteile
Bylinné likéry podávané pred jedlom ako aperitív naladia chuťové poháriky. Sú ale obľúbené aj ako účinné digestívum, ktoré dokáže upokojiť podráždený žalúdok po veľkom nedeľnom obede. V takom prípade sa podáva naozaj len malé množstvo. Poháre na likér, tzv. likérky sa preto vyznačujú kalíškom o malom objeme a vysokou nôžkou alebo stopkou pre jednoduchšie uchopenie. Často sa líši aj teplota podávania bylinných likérov. Napríklad Becherovku je si ideálne dopriať namrazenú, pretože tak lepšie vynikne chuť bylín a korenia. Bylinné likéry často slúžia aj ako základ miešaných kokteilov.
Kokteily z bylinných likérov: Skúste 3 zaručené tipy
Zaujímavosti, ktoré pobavia priateľov aj rodinu
Vedeli ste, že medzi najstaršie dochované bylinné likéry patrí francúzska Benediktýnka, ktorú vytvoril benediktínsky mních v roku 1510 v Normandii? Pozrite sa aj na ďalšie perličky o likéroch.
Najobľúbenejšie likéry našich zákazníkov
Nákupný košík
Váš košík
Vyberte službu, ktorá je pre Vás najvhodnejšie
Prázdny košík
Produkty, ktoré pridáte do svojho košíka sa zobrazia tu