Zaujímame sa o vaše súkromie
My a naši 1 partneri uchovávame informácie a/alebo máme prístup k informáciám v zariadení, ako sú jedinečné identifikátory v súboroch cookies, s cieľom spracúvať osobné údaje. Svoje voľby môžete prijať alebo spravovať po kliknutí nižšie alebo kedykoľvek zo stránky politiky ochrany osobných údajov.. Tieto voľby budú oznámené našim partnerom a neovplyvnia údaje o prehliadaní.
My a naši partneri spracúvame údaje s cieľom poskytovať
Uchovávanie alebo prístup k informáciám na zariadení. Presné údaje o geografickej polohe a identifikácia skenovaním zariadenia. Personalizovaná reklama a obsah, meranie reklamy a obsahu, prieskum cieľových skupín a vývoj služieb. Spravovať preferencie.
Chystáte sa vstúpiť na stránku o alkohole. Pokračovaním potvrdzujete, že máte viac ako 18 rokov. Na stránkach potravinydomov.itesco.sk platí zákaz predaja alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov.
Voda, chmeľ a kvasnice: Spoznajte kúzlo piva
Malá encyklopédia piva: Aký je rozdiel medzi ležiakom a výčapným pivom?
Pivo patrí medzi najstaršie a najrozšírenejšie alkoholické nápoje na svete. Slovo pivo je odvodené od slova „pitivo“, ktoré označuje „nápoj najrozšírenejší a najobyčajnejší“. Obľuba piva na Slovensku stále rastie. Na našich susedov z Čiech síce nemáme, no aj tak sa na Slovensku priemerne vypije 84 litrov na osobu za rok, čo nás radí na 11. priečku na svete. V súčasnej dobe sa po celom svete varí niekoľko druhov piva, ale stále k tomu stačia základnej suroviny – voda, kvasnice, slad a chmeľ.
Na Slovensku sa najviac konzumuje pivo výčapné a ležiak. Ako ležiak sa označuje napríklad tradičné spodne kvasené pivo. Ak siahnete po jedenástke alebo dvanástke, dostanete ležiak. Chuť viacstupňového piva je plnšia a výrazne chmeľová. Výčapné pivá sú ľahšie, viac osviežujúce. Pod názvom výčapné pivo nájdete sedem až desaťstupňové pivá. Stupne v pive označujú koncentráciu sladových látok, predovšetkým cukrov, v mladine (medziprodukt pri výrobe piva).
Vedeli ste, že…
Ako podávať pivo? Hlavne správne vychladené
Pivo nechajte najskôr poriadne vychladiť. Ideálna teplota pri servírovaní ležiakov a výčapných pív je 5–7 °C. U pivných špeciálov držte teplotu okolo 10–12 ° C. Piva so silnejšou chuťou a vôňou totiž lepšie vyniknú pri vyššej teplote. Pred naliatím piva vypláchnite pohár studenou vodou. Základnú penu získate tak, že nalejete trochu piva na dno pohára. Zvyšok nalejte jemne po skle.
Najznámejšie spôsoby čapovania piva
Zaujímavosti, ktoré pobavia priateľov aj rodinu
Viete, že existuje chorobný strach z prázdneho pollitra? Odborne sa táto fóbia nazýva cenosillicafóbia. Stačí si ale pohár opäť doliať a strach je preč. Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavosti, ktoré ste o pive netušili.
Najobľúbenejšie pivá našich zákazníkov
Nákupný košík
Váš košík
Vyberte službu, ktorá je pre Vás najvhodnejšie
Prázdny košík
Produkty, ktoré pridáte do svojho košíka sa zobrazia tu