Zaujímame sa o vaše súkromie
My a naši 1 partneri uchovávame informácie a/alebo máme prístup k informáciám v zariadení, ako sú jedinečné identifikátory v súboroch cookies, s cieľom spracúvať osobné údaje. Svoje voľby môžete prijať alebo spravovať po kliknutí nižšie alebo kedykoľvek zo stránky politiky ochrany osobných údajov.. Tieto voľby budú oznámené našim partnerom a neovplyvnia údaje o prehliadaní.
My a naši partneri spracúvame údaje s cieľom poskytovať
Uchovávanie alebo prístup k informáciám na zariadení. Presné údaje o geografickej polohe a identifikácia skenovaním zariadenia. Personalizovaná reklama a obsah, meranie reklamy a obsahu, prieskum cieľových skupín a vývoj služieb. Spravovať preferencie.
Chystáte sa vstúpiť na stránku o alkohole. Pokračovaním potvrdzujete, že máte viac ako 18 rokov. Na stránkach potravinydomov.itesco.sk platí zákaz predaja alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov.

Víno v hlavnej roli
Malá encyklopédia vína: Podľa čoho si vybrať a ako ho podávať
Víno červené, biele, ružové. Suché, polosuché alebo sladké. Každé sa hodí pre inú príležitosť a líši sa aj spôsob ich servírovania. Pri párovaní vína s jedlom myslite na to, že výrazná chuť vína môže prebiť chuť jedla a naopak. Chute je preto ideálne vzájomne dopĺňať a podporovať. Biele a ľahšie vína sa hodia hlavne k rybám a bielemu mäsu či cestovinám. Červené vína zase skvele podčiarknu hutnú a korenistú chuť červeného mäsa alebo diviny.
Ružové vína skúste spárovať s jemnou chuťou morských plodov, ľahkých šalátov a pokojne si ich doprajte aj k ľahším dezertom. Ak si dávate víno ku syrom, opäť platí pravidlo párovať podobne intenzívne chute. K aromatickým výrazným syrom sa hodí skôr ťažšie hutné víno. Medzi najpestovanejšie odrody na Slovensku patrí Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Pinot blanc, Chardonnay, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Historicky najstaršia oblasť pestovania viniča sa nachádza na južných svahoch Malých Karpát.

Spotreba vína na Slovensku
Vedeli ste, že najväčšia spotreba vína na Slovensku od roku 1990 bola v roku 2014? Vtedy každý Slovák vypil priemerne 17,8 litra vína. Takú spotrebu by nestačila pokryť domáca produkcia – tá bola iba niečo vyše 50 %. Priemerný Slovák vypije ročne 14 litrov vína.
Vedeli ste, že…

Na Slovensku máme 7 300 hektárov rodiacich viníc
Na Slovensku máme 6 vinohradníckych oblastí a viac ako 700 vinohradníckych obcí. Vínu sa darí v Malokarpatskej, Južnoslovenskej, Nitrianskej, Stredoslovenskej a Východoslovenskej oblasti a v oblasti Tokaj.
Servírujte víno správne: Dôležitá je teplota aj typ pohára
Každé víno vynikne pri inej teplote. Preto je pri servírovaní vína teplota kľúčová. Aj červené víno musí byť správne vychladené. Ideálnych je 13 – 16 °C pre mladé červené vína. Hutnejšie korenisté červené vína sa podávajú schladené na teplotu 16 – 19 °C. Biele vína si doprajte pokojne chladnejšie. Suché biele víno najlepšie vynikne pri teplote 9 – 11 °C.

Pozornosť venujte tiež pohárom na víno. Ideálny pohár na červené víno je kalich v tvare balóna. Má väčší objem, otvorenejšie hrdlo a vysokú stopku. V takomto pohári sa lepšie uvoľnia výrazné chute červeného vína a vynikne jeho plná aróma. Pre biele víno sa hodia poháre typu tulipán. Je to univerzálny tvar, kam bez obáv nalejete väčšinu bielych vín. Ak patríte medzi skutočných milovníkov vína, môžete si zaobstarať špeciálne poháre priamo pre jednotlivé odrody.
Koktaily a drinky z vína
Experimentujte s vínom! Pripravte si originálne varené víno alebo obľúbený portugalský nápoj – portské s tonikom.
Domáce varené víno
Na prípravu budete potrebovať:


Ako na to?
Vyznajte sa vo vínnych etiketách

Akostné víno
Takéto vína musia pochádzať len z jednej vinohradníckej oblasti. Obsah cukru v mušte musí byť minimálne 16 kg na 100 litrov.

Víno s prívlastkom
Označujú sa tak najkvalitnejšie akostné vína. Hrozno musí pochádzať len z jednej oblasti a vo fľaši nájdete maximálne tri odrody vínnej révy.

D.S.C.
Districtus Slovakia Controllatus. Víno s chráneným označením pôvodu najvyššej kvality zo slovenských pestovateľských území.
Zaujímavosti, ktoré pobavia rodinu aj priateľov
Ak sa chcete stať odborníkom na víno, stačí sa zapísať na univerzitu a vyštudovať vedný odbor enológia. Tak sa totižto nazýva veda o víne a vinárstve. Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavosti, ktoré ste o víne netušili.




Najobľúbenejšie vína našich zákazníkov
Nákupný košík
Váš košík
Vyberte službu, ktorá je pre Vás najvhodnejšie
Prázdny košík
Produkty, ktoré pridáte do svojho košíka sa zobrazia tu