Zaujímame sa o vaše súkromie
My a naši 1 partneri uchovávame informácie a/alebo máme prístup k informáciám v zariadení, ako sú jedinečné identifikátory v súboroch cookies, s cieľom spracúvať osobné údaje. Svoje voľby môžete prijať alebo spravovať po kliknutí nižšie alebo kedykoľvek zo stránky politiky ochrany osobných údajov.. Tieto voľby budú oznámené našim partnerom a neovplyvnia údaje o prehliadaní.
My a naši partneri spracúvame údaje s cieľom poskytovať
Uchovávanie alebo prístup k informáciám na zariadení. Presné údaje o geografickej polohe a identifikácia skenovaním zariadenia. Personalizovaná reklama a obsah, meranie reklamy a obsahu, prieskum cieľových skupín a vývoj služieb. Spravovať preferencie.
Chystáte sa vstúpiť na stránku o alkohole. Pokračovaním potvrdzujete, že máte viac ako 18 rokov. Na stránkach potravinydomov.itesco.sk platí zákaz predaja alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov.
Víno v hlavnej roli
Malá encyklopédia vína: Podľa čoho si vybrať a ako ho podávať
Víno červené, biele, ružové. Suché, polosuché alebo sladké. Každé sa hodí pre inú príležitosť a líši sa aj spôsob ich servírovania. Pri párovaní vína s jedlom myslite na to, že výrazná chuť vína môže prebiť chuť jedla a naopak. Chute je preto ideálne vzájomne dopĺňať a podporovať. Biele a ľahšie vína sa hodia hlavne k rybám a bielemu mäsu či cestovinám. Červené vína zase skvele podčiarknu hutnú a korenistú chuť červeného mäsa alebo diviny.
Ružové vína skúste spárovať s jemnou chuťou morských plodov, ľahkých šalátov a pokojne si ich doprajte aj k ľahším dezertom. Ak si dávate víno ku syrom, opäť platí pravidlo párovať podobne intenzívne chute. K aromatickým výrazným syrom sa hodí skôr ťažšie hutné víno. Medzi najpestovanejšie odrody na Slovensku patrí Veltlínske zelené, Rizling rýnsky, Pinot blanc, Chardonnay, Rizling vlašský a Frankovka modrá. Historicky najstaršia oblasť pestovania viniča sa nachádza na južných svahoch Malých Karpát.
Vedeli ste, že…
Servírujte víno správne: Dôležitá je teplota aj typ pohára
Každé víno vynikne pri inej teplote. Preto je pri servírovaní vína teplota kľúčová. Aj červené víno musí byť správne vychladené. Ideálnych je 13 – 16 °C pre mladé červené vína. Hutnejšie korenisté červené vína sa podávajú schladené na teplotu 16 – 19 °C. Biele vína si doprajte pokojne chladnejšie. Suché biele víno najlepšie vynikne pri teplote 9 – 11 °C.
Koktaily a drinky z vína
Experimentujte s vínom! Pripravte si originálne varené víno alebo obľúbený portugalský nápoj – portské s tonikom.
Domáce varené víno
Na prípravu budete potrebovať:
Ako na to?
Vyznajte sa vo vínnych etiketách
Zaujímavosti, ktoré pobavia rodinu aj priateľov
Ak sa chcete stať odborníkom na víno, stačí sa zapísať na univerzitu a vyštudovať vedný odbor enológia. Tak sa totižto nazýva veda o víne a vinárstve. Pozrite sa aj na ďalšie zaujímavosti, ktoré ste o víne netušili.
Najobľúbenejšie vína našich zákazníkov
Nákupný košík
Váš košík
Vyberte službu, ktorá je pre Vás najvhodnejšie
Prázdny košík
Produkty, ktoré pridáte do svojho košíka sa zobrazia tu